Koffiebranderij

Droom

Het was een grote droom van Stephen om naast de Koffiebar te runnen ook zelf koffie te branden.

Op 11 januari 2020 hebben Stephen en Hilde samen een koffiebar en koffiebranderij geopend in de Boomgaardstraat 4 in Ieper. En meteen werd hun koffiedroom werkelijkheid!

Brander

Het branden van de koffiebonen gebeurt in de kelder van onze koffiebar waardoor het aroma je meteen in de neus tegemoet komt, en eigenlijk al vanop straat :).

Stephen geeft zijn eigen artisanale toets aan de koffieboon en zo behoudt de koffie zijn unieke smaken en terroir.

Aanbod SloW Wings

Hieronder vind je de verschillende koffiebonen die wij aanbieden, per 250 gr. boontjes of als je het wil kunnen wij de boontjes malen.

Wil je koffie aankopen, dat kan, kom binnen of stuur ons een mail.
Ben je een organisatie of bedrijf en wil je je medewerkers of klanten iedere dag een heerlijke lokale koffie aanbieden? Dat kan, wij doen ook aan B2B.
Onze klanten: Optiek Porteman, Koningsdale Steinerschool, Vipc Computers, Toe Tuzend, enz. verwennen reeds hun klanten/medewerkers met onze SloW Wingskoffie. Contacteer ons voor meer info.

Je kunt uiteraard al deze koffiebonen zelf proeven in onze koffiebar.

Koffieboeren

Wij bieden koffiebonen aan van gedreven koffieboeren uit Midden -en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Duurzame koffie en een eerlijk loon voor de koffieboer is een visie van SloW Wings waar wij 100 procent achter staan.

In de koffiebranderij zet brander Stephen het werk voort van de koffieboer. Brander en barista Stephen zegt over koffie roasten: ‘Koffiebranden is deel wetenschap maar ook buikgevoel’.

________________________________________________________________________________________________________________

Honduras van Koffie Quin

We kochten lekkere Honduras aan bij Rony Dari Alba Vega van Koffie Quin. Roaster Rony groeide op tussen de koffieplantages in Atima, een dorpje in Honduras.
Zijn familie bezit 10 ha. koffieplantages in Atima, waarvan 6 voor koffie.

Rony ontmoette Annelies die daar kwam werken als vrijwilliger, werd verliefd en volgde haar naar het Oost-Vlaamse Assenede. Bij ons wil hij de Hondurese koffiecultuur uit zijn thuisland nog meer promoten en zo startte hij Koffie Quin op waarbij hij koffie via zijn familie plantage exporteert naar België.
Wij waren onmiddellijk verrast door dit mooie koffieverhaal, deze koffie staat immers ook voor duurzaam en er is eerlijk loon voor de koffieboer.

Smaakprofiel:
Je proeft toetsen van pruim, rabarber en chocolade

250 gr. – 10.20€


Kenya Kirinyaga Top Kiri

Barista en roaster Stephen koos deze keer voor een Afrikaanse koffie: Kenya Kirinyaga Top Kiri. Deze Kenya is van topkwaliteit en heeft een voortreffelijke smaak. Ongeveer 60% van alle koffies in Kenya komt uit de Centrale Provincie met oa. de koffiedistricten Kirinyaga, Nyeri, Kiambu en Muranga.

De vruchtbare Centrale Provincie strekt zich uit ten noorden van hoofdstad Nairobi richting Mount Kenya, met zijn 5.199 meter na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika.
De koffieplantages liggen op 1.100 tot 2.300 meter boven zeeniveau. De voornamelijk rood-vulkanische bodem is vruchtbaar.
De warme dagen en de koele nachten zorgen voor een ideale omgeving waarin de koffiebonen zich langzaam kunnen ontwikkelen en zoveel mogelijk suiker kunnen opnemen.
 
Een smaakbommetje van zwarte bessen is het gekende smaakprofiel van Keniaanse koffie. Maar deze koffie biedt nog veel meer. In Keniaanse koffies kun je ook vaak een mooie grapefruit-achtige aciditeit met een afdronk van melkchocolade proeven.

Smaakprofiel:
Proef toetsen van: framboos, amandel en limoen.

250 gr. – 13.40€

_______________________________________________________________________________________________________

Costa Rica – Annelise

Deze (h)eerlijke koffie kochten wij aan bij Annelise Scholl, half Nederlandse, half Costa Ricaanse.
Haar bedrijf Grounds Costa Rica maakt directe, eerlijke handel tussen koffiebranders en koffieboeren uit Centraal-Amerika mogelijk.

Annelise zorgt ervoor dat er minder tussenpersonen in de koffieketen zijn, waardoor zij ook een eerlijk loon voor de koffieboeren kan voorzien.

Via haar vroegere schoolvriend Fernando Altmann en zijn vrouw Angie, landbouwingenieurs en tevens ook koffietelers, konden wij deze Peaberry aankopen.

Annelise Costa Rica – Peaberry

Smaakprofiel:
Rietsuiker, verse appelsien, ananas

250 gr. – 13.30€

________________________________________________________________________________________________________________

Stephens & Ildees choice

Je wil koffie proeven maar weet niet goed wat. Dit zijn de favoriete blends van de barista’s Stephen en Hilde.

Stephens Choice en Ildees Choice passen zowel op pure espresso, gewone koffies en melkbereidingen.

Stephens Choice

Smaakprofiel:
De blend van Stephen is iets pittiger, er is een klein percentage Robusta aanwezig.

500 gr. – 14.80€

Ildees Choice

Smaakprofiel:
De favoriete blend van Ildee is 100 procent Arabica en bevat heerlijke toetsen van fondant.

250 gr. – 9.80€

________________________________________________________________________________________________________________

Cafeïnevrije Mexico Swiss water methode

Hoe wordt koffie gedecafeïneerd?

Hiervoor worden de ruwe groene koffiebonen eerst geweekt in heet water of gestoomd om ze doorlaatbaar te maken voor de extractiemiddelen. Met behulp van de extractiemiddelen wordt de cafeïne uit de bonen gehaald en gescheiden. In de directe en indirecte processen worden de bonen behandeld met oplosmiddelen zoals ethylacetaat (gebruikt in verven of parfumerie) of dichloormethaan (vb lijmverwijderaar). Het Swiss Water Process en het koolstofdioxideproces verwijderen de cafeïne uit de bonen zonder chemische resten achter te laten. Vervolgens worden de bonen zo voorzichtig mogelijk gedroogd.

Wat is de Swiss water methode?

De Swiss Water Methode die wij gebruiken is een methode voor het decafeïneren van koffiebonen.

1) Eerst worden de groene, ongebrande koffiebonen geweekt in heet water;
2) Daarna volgt de filtering. Het groene koffie-extract wordt door een actieve koolstoffilter geleid. Deze filter staat bekend als het Swiss Water Process-filter. Het filter is zo ontworpen dat het de cafeïne selectief absorbeert terwijl het de smaakvolle componenten van de koffiebonen behoudt;
3) Decafeïnering: Het resultaat is een vloeistof die rijk is aan smaak, maar vrijwel vrij van cafeïne. Deze vloeistof wordt gebruikt om nieuwe koffiebonen te weken. Aangezien de nieuwe bonen al verzadigd zijn met opgeloste stoffen, zal de cafeïne migreren van de bonen naar de vloeistof, terwijl de smaakstoffen behouden blijven;
4) Herhaalproces: Gedurende 8 tot 10 uur wordt dit proces herhaald totdat de bonen 99.9 % cafeïnevrij zijn.

Bij de Swiss Water methode wordt geen gebruik gemaakt van chemische oplosmiddelen.

Smaakprofiel:
Decaf Mexico volgens de Swiss Water methode,
bevat geen chemicaliën

Toetsen van: geroosterde hazelnoot, chocolade

250 gr. – 11.70€

Brander Stephen

Colombia

Wist je dat Colombia na Brazilië en Vietnam de derde grootste koffieproducent is?

Wij kiezen de Colombia bochica Supremo, wat opvalt is dat deze boon groter is dan normaal. Daardoor proef je een volle, bloemige zoete koffie.

Smaakprofiel:
appel, donkere chocolade, caramel, bruine suiker

  • 250 gr. – 11.50€