Koffiebranderij

Droom

Het was een grote droom van Stephen om naast de Koffiebar te runnen ook zelf koffie te branden.

Op 11 januari 2020 hebben Stephen en Hilde samen een koffiebar -en branderij geopend in de Boomgaardstraat 4 in Ieper. En meteen werd hun koffiedroom werkelijkheid!

Brander

Het branden van de koffiebonen gebeurt in de kelder van onze koffiebar waardoor het aroma je meteen in de neus tegemoet komt, en eigenlijk al vanop straat :).

Stephen geeft zijn eigen artisanale toets aan de koffieboon en zo behoudt de koffie zijn unieke smaken en terroir.

Aanbod SloW Wings

Hieronder vind je de verschillende koffiebonen die wij aanbieden, per 250 gr. boontjes of gemalen.

Je kunt uiteraard al deze koffiebonen zelf proeven in onze koffiebar.

Koffieboeren

Wij bieden versgebrande koffiebonen aan van gedreven koffieboeren uit Midden -en Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

In de branderij zet brander Stephen het werk voort van de koffieboer. In onze artisanale koffiebranderij brandt Stephen deels op wetenschap maar ook buikgevoel.


Costa Rica – Milenio Red Honey en Costa Rica Centre Americano – Triple fermentation

Deze (h)eerlijke koffie kochten wij aan bij Annelise Scholl, half Nederlandse half Costa Ricaanse.
Haar bedrijf Grounds Costa Rica maakt directe, eerlijke handel tussen koffiebranders en koffieboeren uit Centraal-Amerika mogelijk.

Haar bedrijf Grounds Costa Rica zorgt voor minder tussenpersonen in de koffieketen waardoor Annelise ook een eerlijk loon voor de koffieboeren kan voorzien.

Via haar vroegere schoolvriend Fernando Altmann en zijn vrouw Angie, die nu ook koffieboer is, konden wij deze heerlijke Red Honey en Triple fermentation aankopen.

Costa Rica – Red Honey

Smaakprofiel:
In dit microlot proef je toetsen van mandarijn, pompelmoes, maar ook caramel, rietsuiker en nootjes

  • 250 gr. – 10.90€

Costa Rica Centroamericano – Triple fermentation

Smaakprofiel:
Ontdek ook deze Costa Rica van Annelise en Fernando: rijpe sinaasappel, zoete limoen en abrikoos

  • 250 gr. – 10.90€

Ethiopië Yirgacheffe

De coöperatie die deze koffie produceert is genoemd naar Adado, een stam uit de Gedei zone van Yirgacheffe.

De 8 droogmolens die zich in de Gedei zone bevinden vertegenwoordigen 7000 boeren, die zijn allemaal lid van de Yirgacheffe Coffee Farmers cooperative (YCFCU).

Ethiopië Yirgacheffe wordt verwerkt door een wet of washed methode, zo verkrijg je een heldere aciditeit.

Smaakprofiel:
Appel, bergamot, zwarte thee en limoen

  • 250 gr. – 10.90€

Blend & Blend Plus

De Blend melange is uitgekozen door de barista’s.

Blend en Blend Plus passen zowel op pure espresso, gewone koffies en melkbereidingen.

Blend

Smaakprofiel:
De blend zal iets pittiger zijn, er is een klein percentage Robusta aanwezig

  • 500 gr. – 12.50€

Blend Plus

Smaakprofiel:
Blend Plus is 100 procent Arabica en bevat meer toetsen van fondant

  • 250 gr. – 7.40€

Costa Rica Hacienda Sonora

De 100 hectares plantage van de Hacienda Sonora krioelt van biodiversiteit.

Deze plantage is gekoppeld aan hernieuwbare energie en low-pact processing wat zorgt voor duurzame koffies.

Smaakprofiel:
Rond, aangename aciditeit,
pruim en granaatappel

  • 250 gr. – 10.90€

Cafeïnevrije Peru

5tal methodes om te decaffineren

Op 1 staat benzeen: dit is verboden. Je hebt ook nog 2 methodes met het component van nagellakverwijderaar (!) en Co2 onder druk, dat lijdt tot veel smaakverlies.

De Deca Peru die wij aanbieden is met de Swiss water methode: uitgevonden door een Zwitser maar verrassend genoeg is het bedrijf achter Swiss water Canadees.

Wat is de Swiss water methode?

We hebben groene bonen, in het water bevindt zich een filter met actieve kool, daardoor komen geurstoffen en cafeïne los. Maar de cafeïne verbindt zich met de actieve kool.

Aan de andere kant hebben we water met smaak en geurstoffen. Dat water gieten we op een batch die gedecaffineerd is, zodanig dat de geur en smaakstoffen terug in de boontjes komen.

99,9% cafeïnevrij

Gedurende 8 tot 10u. wordt dit proces continu herhaald tot de bonen voor 99,9 % cafeïnevrij zijn.

Bij deze methode wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën.

Smaakprofiel:
Deca Peru volgens de Swiss water methode,
bevat geen chemicaliën

  • 250 gr. – 9.90€

Nicaragua

In 1992 is de Ferrufino familie gestart met hun koffieplantage en 12 jaar later begon men de Nicaragua Finca Aurora te telen.

De ganse familie werkt samen om heerlijke koffie te produceren met biodynamische methodes in het lokale ecosysteem.

Smaakprofiel
Honing, floraal

  • 250 gr. – 9.90€


Kenya Swara AB

Kenya swara - Slowwings - roasting - Ieper

“Swara” is het Swahili voor gazelle.
Zoals de gracieuze gazelle, bevat deze Kenya Swara AB
een fantastische koffiepunch van smaken.

Smaakprofiel:
Toetsen van bruine suiker, fondant, pompelmoes

  • 250 gr. – 9.90€

Colombia

Wist je dat Colombia na Brazilië en Vietnam de derde grootste koffieproducent is?

Wij kiezen de Colombia Bucaramanga, wat opvalt is dat deze boon groter is dan normaal.

Daardoor proef je een volle, bloemige zoete koffie.

Smaakprofiel:
Vanille, amandel, zoete sinaasappel

  • 250 gr. – 8.90€