Een boeiende reis door koffieculturen


Koffie is meer dan alleen een drank, het is een universele taal die culturen verbindt en tradities. We nemen je graag mee in enkele van de meest fascinerende koffieculturen ter wereld.

Scandinavië: land van de nieuwste koffie vibes

Laatst waren we in Antwerpen waar we in een bijna Nordic koffiebar aanbelandden, we genoten van een flat white en cappuccino maar ook van de inrichting en uitstraling van de koffiebar. Dit doen ons denken aan Scandinavische koffiebars die bekend staan om hun minimalistische moderne design. Veel koffiebars in het hoge Noorden focussen op duurzaamheid en kwaliteit en werken ook vaak met lokale leveranciers voor hun biologische en fairtrade koffiebonen.

Proef filterkoffie, syphon en Cold brew!
De koffiebars in het verre Noorden zijn ook bekend om hun liefde voor handmatig gebrouwen koffie. Zeg maar pour -over en filterkoffie. Met specialty koffiebonen bieden ze een intense smaakervaring. Ook bij Slowwings bieden we graag aan onze klanten deze unieke ervaring aan van filterkoffie en Syphon.
Ze experimenteren ook vaak met nieuwe bereidingstechnieken: zoals de syphon of cold brew. Heb je ook zin gekregen in een verrukkelijke cold brew, weldra brengen wij onze zomerse lijst uit want ook wij barista’s zijn fan van dit verfrissende zomerse koffiedrankje.

Italië: De Bakermat van Espresso
Italië staat synoniem voor espresso. Hier is koffie een kunstvorm, met barista’s die met precisie de perfecte shot creëren. De espresso, ristretto of doppio is een sociaal ritueel, men geniet ervan staand aan de bar. Hierbij nog een glaasje water en men is terug pronto.

De geboorteplaats van koffie: Ethiopië
Ken je de legende van de geitenboer Kaldi die plots zag dat zijn geitjes enorm energiek aan het springen waren? Toen hij zelf ging proeven bleek dat ze de besjes van een koffieplant gegeten hadden. Hij bracht de koffiebessen naar het naburige klooster waar een monnik ze gebruikte om er een drankje van te maken. Door dit verkwikkende drankje bleven de monniken lang wakker tijdens het gebed. Deze legende markeert het begin van de ontdekking van koffie. Ethiopië is immers de bakermat van koffie.

Turkije
Wellicht heb je dichtbij of op vakantie al eens Turkse koffie geproefd? Gemaakt in een cezve, een kleine koperen pot, en er wordt bij deze stroperige koffie ook nog kardemon toegevoegd. Je proeft een sterke, aromatische koffie. Dit doet ons denken aan een legende van de koffie en het zout. Als een vrouw huwt, serveert ze haar aanstaande man een koffie met zout ipv suiker. Dit is immers een test als de man de koffie opdrinkt zonder klagen, bewijst hij zijn liefde, geduld en toewijding in zijn toekomstig huwelijk. Ach hoe mooi is de liefde😉

Zweden: Fikatijd
In Zweden noemen ze koffietijd: fikatijd. Het is meer dan een kopje koffie samen drinken. Zweden komen samen met collega’s, vrienden en familie voor koffie en zoete lekkernijen, vaak meerdere keren per dag. Het is een moment om te verbinden, en diep geworteld in de Zweedse cultuur.

Australië en Nieuw-Zeeland: De Flat White revolutie
Aussi’s en Kiwi’s hebben de koffiewereld veroverd met de ‘flat white’, een fantastiche mix van een dubbele espresso en opgeschuimde melk. Hoe wordt een flat white bereid?
• Dubbele espresso: Een dubbele shot espresso, wat zorgt voor een sterke koffiesmaak.
• Melk: Gestoomde melk: een fijne en fluweelzachte schuimlaag.
• Het is een meer koffie-tot-melk verhouding dan een latte, met minder schuim dan een cappuccino. Je proeft een sterke espressosmaak met romige melk. Ook wij Slowwingsbarista’s zijn er fan van!

Koffie is meer dan een cafeïne-shot; het is een verrassende ontdekking van verschillende koffieculturen. Iedereen voegt zijn eigen unieke twist toe aan dit zwarte goud, waardoor het drinken van koffie een ware ontdekkingsreis wordt. Of je nu geniet van fika in Zweden of van een cold brew, elke kop vertelt een verhaal van traditie en gemeenschap.

Skål, T’ena Yistilign, Şerefe, Salute, Proost!

Foto: uit boek van Efico